Meetup @ PAQT

Naast gezelligheid draaide de avond uiteraard om kennisuitwisseling. Alle drie de sprekers hadden voor deze avond een interessante talk voorbereid.

Carbon footprint reduceren

Arlon Antonius van PAQT had deze avond een thuiswedstrijd en mocht als eerste spreker het podium op. Hij deelde zijn kennis en ervaring rondom duurzaam ontwikkelen. “Een beter milieu begint bij jezelf” is ook van toepassing op onze branche.

Hoe kies je bijvoorbeeld een hostingpartij die zoveel mogelijk groene hosting aanbiedt? En wat kan je er als developer aan doen om je software zo groen mogelijk te maken? Denk bijvoorbeeld eens na over het runnen van processen op tijdstippen dat er weinig energieverbruik is. Of bepaal hoeveel rekenkracht je systeem eigenlijk echt nodig heeft en stap af van overcapaciteit. Of spreid gebruikerspieken over een langere periode.

Ook het belang van het regelmatig opschonen en updaten van je server en applicatie kwam voorbij. Arlon inspireerde de aanwezige developers met zijn gepassioneerde betoog en inspirerende opties. Zo kunnen we met elkaar als software branche onze carbon footprint reduceren.


Up yours!

Vervolgens was het aan Robin Martijn van Bitfactory om ons mee te nemen in de uitdagingen en veel gemaakte fouten bij het geschikt maken van software voor gebruik in het buitenland.

Wist je bijvoorbeeld dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat iedereen ter wereld een naam heeft? Of dat de datum 5/6/2022 niet in elk land hetzelfde betekend? En hoe sorteer je bijvoorbeeld een tabel met achternamen als deze met de Ä kunnen beginnen? En om het nog lastiger te maken; die sortering werkt in Zweden weer heel anders dan in Duitsland.

Robin had ook een aantal leuke voorbeelden in zijn presentatie verwerkt van fouten die in het verleden zijn gemaakt. Zo heeft Facebook met het welbekende “duimpje” de fout gemaakt dat dit in Iran bijvoorbeeld “up yours” betekend. Al met al een erg leuk en leerzaam verhaal van Robin, die als spreker regelmatig de lachers op zijn hand kreeg deze avond.

Beter dan Google en ChatGPT

Het slotwoord deze avond was voor Joris Meijer van SWIS. Met het product vragen.ai heeft SWIS met de hulp van generatieve AI een nieuwe zoekmachine gerealiseerd. Deze zoekmachine maakt gebruik van o.a. Semantic Search en Retrieval Augmented Generation (RAG). Dit helpt enorm bij het opzoeken van relevante informatie en het genereren van een antwoord dat past bij de context van de vraag. De zoekmachine levert op deze manier veel betere antwoorden dan bijvoorbeeld Google of ChatGPT.

Joris nam de developers hierbij mee in de wereld van AI en legde onder andere uit hoe vectoren helpen bij het vinden van de beste antwoorden. Hij liet dit zien aan de hand van Ask NTVG, een project dat SWIS voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG) heeft gerealiseerd.

In dit project worden meer dan 32.000 wetenschappelijke artikelen doorzocht om artsen te helpen aan het beste antwoord op hun vraag. Die vraag kunnen artsen in plaats van in keywords nu stellen in natuurlijke taal, net zoals ze dat bij een collega zouden doen. Bijvoorbeeld “wat zijn de bijwerkingen van Amitriptyline”. Op basis van alle NTVG artikelen wordt vervolgens het meeste relevante antwoord op een prettig leesbare manier gepresenteerd.

Foto’s

Nieuwsgierig naar een impressie van de Meetup of nog een keer nagenieten van de avond? We hebben de foto’s van het event hier online gezet.


Bedankt!

Met drie heel verschillende, maar tegelijkertijd heel interessante, onderwerpen was het een erg geslaagde avond. We willen de drie sprekers nogmaals bedanken voor hun inspirerende verhaal en we willen PAQT bedanken voor de prachtige locatie en de heerlijke pizza en drankjes.